TERÄKSET

Perävaunujen rungot ja kantavat rakenteet valmistetaan nykyään teräksestä. Teräslaatuja on tarjolla hyvin paljon ja hyvin erilaisia, ja tietysti eri hintaisia.

Hiilen määrä raudassa ratkaisee onko kyseessä valurauta, kankirauta vai teräs.

Jos hiiltä raudassa on yli. 2,5 % on kyse valuraudasta. Jos hiiltä on 0,5 - 1,5 % on kyseessä teräs. Jos hiiltä on alle 0,5 % kyseessä on kankirauta eli ns. melto rauta. Tämä on melko karkea jaottelu, mutta sinänsä aivan kelvollinen.

Melto rauta on vähähiilistä ja taipuisaa, helposti muokattava. Joskus sitä on kutsuttu myös pajaraudaksi. Perävaunun rakenteet voi toki valmistaa myös mellosta raudasta, mutta jos halutaan samaa lujuus kuin teräksiseltä rakenteelta on meltoa rautaa käytettävä paljon, jolloin rakenteesta väistämättä tulee aivan turhan painava. 

TERÄKSET TARKEMMIN

Teräksiä on tarjolla erilaisia ja erihintaisia laatuja, ja terästen kehittelytyö on jatkuvaa.  Esimerkiksi SSAB konserni tarjoaa pelkästään autoteollisuuden tarpeisiin yli viittäkymmentä erilaista teräslaatua. Asiaan voi tutustua tämän linkin kautta: 

https://www.ssab.com/fi-fi/terasvalitsin#sort=relevancy&f:mfamily=%5BRakenneteräkset,Autoteollisuus%5D

Teräs siis ei ole vakiotavaraa, samanlaista. Teräksellä on kolme merkittävää ominaisuutta, jotka ovat myötölujuus (0-1800 MPa), murtolujuus (0-2100 MPa) ja venymä (0-31 %).

Ymmärrettävästi teräkset eivät ole samanhintaisia. Hintaerot ovat merkittäviä. Erot terästen hinnoissa kasvavat vielä kun teräs muokataan halutun muotoiseksi, siis esimerkiksi C-palkiksi, U-palkiksi, neliskanttiseksi palkiksi, pyöreäksi putkeksi,  Z-palkiksi etc. Mahdollisuuksiahan on runsaasti, ja muoto onkin hyvin ratkaiseva silloin kun haetaan keveintä ja lujinta vaihtoehtoa.

Epäilemättä teräslaaduilla ja terästen muodoilla on vaikutuksensa perävaunun laatuun, ja toki myös perävaunun lopulliseen hintaan.