VALMISTUS

Työkäyttöön tarkoitettujen perävaunujen valmistus on keskittynyt kokonaan muualle kuin Suomeen, koska työvaunujen käytöllä muualla on paljon pidemmät perinteet ja markkina-alueet muualla ovat merkittävästi suurempia.

Saksa, Ranska, Belgia, Hollanti, Tsekki, Itävalta ja Puola ovat tunnettuja valmistajamaita. On kuitenkin syytä huomata, että samoin kuin autoteollisuudessa suurten perävaunutehtaitten omistukset ovat laajoja, ja epäilemättä yhä keskittymässä. Puolalainen yritys voi omistaa itävaltalaisen tehtaan ja hollantilainen tehdas voi sijaita Saksassa. Tunnettuja pohjoismaisia merkkejä on valmistettu Puolassa, kuten myös suomalaisia merkkejä.

Ammattimaisen työkäyttöön tarkoitettujen suurten lavettimallisten perävaunujen valmistus Suomessa ei ole kannattavaa muutoin kuin erikoismallien kohdalla, sillä suuret eurooppalaiset tehtaat ovat sidoksissa sarjavalmistukseen ja suuriin tuotantomääriin. Ne valmistavat kukin vuositasolla vähintään tuhansia, mutta useimmiten kymmeniä tuhansia vaunuja, eivätkä ymmärrettävästi mielellään sotke tuotantokuvioitaan yksittäisellä versiolla. Suomalaisen valmistajan mahdollisuudet ovatkin mittatilaustyössä. Tosin eurooppalaisilta suurilta valmistajilta löytyy niiltäkin melkein mitä tahansa.

Suurin etu suurilla ulkomaisilla tehtailla on raaka-aineiden ja komponenttien hankinnassa. Kun ne tilaavat esimerkiksi akseleita niin ne voivat tilata niitä tuhansien akseleitten erissä, kun suomalainen valmistaja joutuu tyytymään muutamien tai ehkä muutamien kymmenien akseleitten tilausmäärään. Ei ole syytä epäillä etteikö vaikka viiden tuhannen akselin tilauksessa akselikohtainen hinta ole paljon halvempi kuin viiden akselin tilauksessa. Suurten tilausmäärien hintaetu koskeekin kaikkea mitä perävaunun valmistukseen käytetään.

Suurten perävauntehtaitten  strategiat eivät tietenkään ole yhteneviä, kuten ne eivät ole autoteollisuudessakaan. Jokaisen on löydettävä oma markkinarakonsa ja taloudellinen kannattavuutensa siinä. Niinpä perävaunut ovat erilaisia, eri hintaisia ja eri laatuisia, vaikka ne ulkonäöltään nopeasti katsottuna ovat hyvin samannäköisiä.  Nyt on syytä huomauttaa, että laatueroilla on merkitystä vasta pitkäaikaisessa kovassa käytössä. Kevyessä satunnaisessa käytössä lähes mikä tahansa suuren eurooppalaisen tehtaan valmistama perävaunumerkki kestää ns. miehen iän. 

Ammattimaisessa käytössä ero kuitenkin voi olla valtava; yksi vaunu voi kestää kenties 10 - 15 vuotta, toinen ehkä vain kaksi vuotta.

Jos jotenkin halutaan määritellä millaisia ovat erot valmistustavoissa, puuttumatta vielä materiaalieroihin, niin perävaunuja voidaan kärjistetysti ilmaistuna valmistaa joko metritavarana, tai siten että jokainen malli on yksilöllisesti suunniteltu. Tämä näkyy yleensä hinnassa.